Ziektes en plagen

Wist je dat kamerplanten ook ziektes (en ongedierte) kunnen krijgen? Veelvoorkomende ziektes en plagen zijn onder andere wolluis, bladluis, dopluis, schildluis, spint, trips, witte vlieg en meeldauw. Meestal heeft een zieke plant last van plagen ongedierte. Hoe je deze ziektes en plagen voorkomt en oplost? Onze kweker John legt het je uit! 

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees alles over kamerplanten verzorging.

Ziektes bij kamerplanten

Oorzaak

Ziektes en plagen bij kamerplanten komen meestal vanwege slechte verzorging van de plant, waardoor het voor ongedierte aantrekkelijker wordt om op de plant te huisvesten. Zo vinden de meeste beestjes het fijn om op een plant op de tocht te zitten. De plant heeft dan immers een lagere weerstand. De beste tip is daarom: verzorg je plant goed! Echter kan een plant ook last krijgen van ziektes en ongedierte door andere factoren, zoals huisdieren, andere planten of jijzelf. Controleer je plant daarom op tijd om eventuele ziektes en plagen te herkennen.

Herkennen

De eerste stap is het herkennen van een ziekte of plaag. In de meeste gevallen kun je dit gemakkelijk en snel herkennen door aan de onderkant van het blad te kijken. Onze tip: doe dit wekelijks. Zo ben je op tijd voor het geval je plant last heeft van ongedierte. Wanneer je te laat bent en de beestjes de hele plant hebben overgenomen, dan is de kans klein dat je kamerplant in leven blijft.

Bestrijden

Hoe ingrijpend de oplossing is, is afhankelijk van hoeveel last je plant heeft van de ziekte en/of het ongedierte. We hebben onze kwekers gevraagd naar hun beste tips voor het bestrijden van ziektes. Deze vind je hieronder!

Tips

TIP 1: Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen, zo ook met kamerplanten. Zorg er dus voor dat jouw kamerplanten niet de mogelijkheid hebben om besmet te raken. Zet je planten daarom niet op de tocht, controleer wekelijks de bladeren en haal een zieke plant direct weg van andere niet-besmette planten. Indien de zieke plant buiten kan staan, zet de plant dan buiten, zodat de rest van de planten niet in contact komt met de zieke plant. Hierdoor is de kans op besmetting kleiner. Dit werkt vooral goed tegen spint.

TIP 2: Besproei de zieke plant

Het kan effectief werken om de kamerplant de besproeien met water. Gebruik hiervoor lauw water. Om de grond niet te vochtig te maken, is het aan te raden om deze goed af te dekken. De waterstraal mag hard zijn, maar niet te hard, omdat je anders de bladeren kapot kan maken. Je moet het ongedierte ermee af kunnen sproeien. Je kunt je plant gerust even buiten zetten om hem te besproeien, zodat je niet in je woonkamer met water hoeft te spuiten. Je kunt ook groene zeep toevoegen aan het water. De groene zeep kan geen kwaad voor je plant, maar de beetjes vinden het niet leuk.

TIP 3: Verwijder besmet blad

Indien sommige bladeren flink zijn aangetast en een stevige plantendouche niet helpt om de beestjes eraf te krijgen, dan kun je het best ingrijpen en de aangetaste bladeren afsnijden. Dit is niet erg. Je plant heeft dan ook minder bladeren om energie naar te sturen, waardoor de andere bladeren meer energie krijgen en beter kunnen herstellen.

TIP 4: Reinig goed

Je kunt nog meer doen dan de kamerplant zelf besproeien. De sierpot waar de plant in zit kan namelijk ook een fijn huis zijn voor het ongedierte. Indien je plant nog in de kweekpot in de sierpot zit, kun je jouw plant er gemakkelijk uithalen en de sierpot goed reinigen. Indien je kamerplant niet meer in een kweekpot zit en al helemaal in de sierpot, dan kun je de plant het best overpotten in een andere sierpot (die heel schoon is). Probeer zoveel mogelijk oude potgrond te verwijderen, maar pas op dat je de wortels niet kapot maakt. Zo kun je ook direct checken of de wortels nog gezond zijn.

Soorten plagen

Er zijn verschillende soorten plagen, maar hoe herken je ze nu precies? Onze kwekers vertellen je meer over de meest voorkomende plagen bij kamerplanten:

bladluis

Bladluis

Bladluis zuigt het sap uit de bladeren. Je kunt ze herkennen doordat het kleine beestjes zijn die zich meestal aan de onderkant van het blad nestelen. Je kunt bladluizen relatief makkelijk verwijderen door simpelweg met water te sproeien. Lees alles over bladluizen bestrijden.

dopluis

Dopluis

Dopluizen zijn kleine bruine beestjes en ze zijn iets moeilijker weg te krijgen dan bladluis. Ze nestelen zich vaak aan de onderkant van het blad en op de stam. Je kunt ze verwijderen door een flinke sproeibeurt of door de plant even helemaal onder te water te zetten, bijvoorbeeld in bad. Lees alles over dopluis bestrijden.

schildluis

Schildluis

Schildluizen zijn kleine, platte beestjes en kunnen veel schade aan je plant toebrengen. Ze zijn lastig te herkennen, omdat ze zo klein zijn en geen honingdauw uitscheiden. Lees alles over schildluis bestrijden.

spint

Spint

Spint zuigt net als bladluis het sap uit de bladeren. Je kunt spint herkennen aan spinnenwebben op de bladeren en gele vlekjes op het blad. Spint kun je het best biologisch bestrijden met andere beestjes, zoals roofmijt. Ook is het aan te raden om de oorzaak te achterhalen, zodat je spint volgende keer kan voorkomen. Dagelijks je plant besproeien kan hierbij helpen, omdat spint niet houdt van een hoge luchtvochtigheid. Lees alles over spint bestrijden.

trips

Trips

Trips heeft veel weg van spint. Ze houden van dezelfde omstandigheden. Trips kun je herkennen door de grijze vlekjes op de plant. Lees alles over trips bestrijden.

rouwvlieg

Rouwvlieg

De rouwvlieg is een lastig beestje. Ze komen namelijk vaak in grote aantallen. Je kunt de rouwvlieg het best bestrijden door de larven aan te pakken. De larven nestelen zich vlak onder het oppervlak van de potgrond. Verwijder in het geval van rouwvliegen daarom de eerste 3 a 5 centimeter en vul de pot bij met zacht zand. Hier kunnen de rouwvliegjes geen eieren leggen. Om helemaal zeker te zijn is het aan te raden om dit alle kamerplanten te doen, zodat de rouwvlieg niet op een andere plant nestelt. Daarnaast kun je de rouwvlieg ook bestrijden met aaltjes. Lees alles over rouwvlieg bestrijden.

wittevlieg

Witte vlieg

Witte vlieg is een vervelende plaag voor kamerplanten. Ze kunnen flinke schade toedienen aan de plant en zijn lastig te bestrijden. Zodra je witte vliegjes ziet is het belangrijk om direct in te grijpen. Als je er vroeg bij bent, kun je de vliegjes waarschijnlijk verwijderen door met water en zeep te sproeien. Lees alles over witte vlieg bestrijden.

wolluis

 

Wolluis

Wolluis zijn kleine witte bolletjes. Wolluis steelt voedingsstoffen van de plant en is hierdoor een vervelend beestje voor jouw kamerplant. Wolluis bestrijden kun je doen door de plant met water te besproeien. Lees meer over wolluis bestrijden.

meeldauw

Meeldauw

In tegenstelling tot de meeste andere plagen is meeldauw geen beestje, maar een schimmel. Het is een witte poederlaag op het blad van je kamerplant. Gelukkig komt meeldauw niet zoveel voor bij kamerplanten, maar meer bij bijvoorbeeld druivenbomen. Deze druivenbomen worden jaarlijks ingesmeerd met zwavel om meeldauw te voorkomen. Dit kun je ook voor je kamerplant doen, maar omdat meeldauw niet veel voorkomt bij kamerplanten, is dat eigenlijk niet nodig. Mocht je kamerplant meeldauw hebben, dan kun je dit niet bestrijden door te sproeien. Je zult de bladeren moeten afsnijden en weggooien. Zorg er vervolgens voor dat je plant op een goed geventileerde plek staat, zo voorkom je dat meeldauw terugkomt. Lees alles over meeldauw bestrijden.

Terug
Decorum kweker Jogrow