- De mooiste bloemen en planten zijn Decorum - Te verkrijgen bij de bloemist, het tuincentrum en nu ook online -
Home Onze kwekers Richard
Richard

Gerberakwekerij Richard Mooyman
By Decorum

Gerbera kwekerij 

Richard Mooijman runt met passie zijn gerberakwekerij waar jaarrond zo’n 25 soorten groeien en bloeien. De beste 20 soorten daarvan worden uitgeleverd in Decorum. Dit betekent dat hij de sterkste en mooiste gerbera’s uit zijn kwekerij selecteert om bij jouw thuis te kunnen aanleveren! Samen met Villa Gerbera telen zij samen ca. 50 verschillende soorten Gerbera’s. En zoals je misschien wel merkt in de bloemenwinkels zijn gerbera’s er in echt alle kleuren. Ieder jaar komen er tientallen rassen bij en tientallen soorten Gerbera zullen weer verdwijnen. Om te bepalen welke rassen wij gaan vervangen en welke rassen blijven, zijn we afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is de plant waaraan de Gerberabloem bloeit na 3 jaar aan vervanging toe. We kijken naar welke rassen wij willen vervangen en welke rassen er op dat moment beschikbaar zijn. Daarna zoeken we uit of dit bepaalde Gerbera-ras een verbetering is op het ras dat we hadden. Is deze Gerberasoort een verbetering, dan zetten we eerst een klein deel neer en zo niet dan blijven wij toch op het oude ras omdat wij en onze klanten hiermee vertrouwd zijn. we weten hoe het soort reageert op neventeelt. Het leuke aan de Gerbera is dat de beschikbaarheid in heel veel verschillende soorten en maten. Dat is zo omdat de veredeling ervan best wel eenvoudig is. Op het veredelingsproces van de Gerbera komen we direct terug. Verschillende soorten en maten van gerbera vind je terug in alle boetten. Zo is het eerste verschil een Gerbera en een Mini-Gerbera. De Mini Gerbera noemen wij Germini en wordt kleiner gekweekt. Daarnaast zijn Gerbera’s in verschillende vormen te verkrijgen: Germini Spiders, Bolgerbera’s en platte Gerbera’s zijn hierin het meest vertegenwoordigt.
  JoGrow - Decorum kweker

 

Gerbera van Richard Mooyman

Benieuwd naar het complete aanbod boeketten van Flowers by Decorum? Je vindt ze hier allemaal!


Teveel keuze

Waarop baseer je welke Gerbera je gaat neerzetten. Als er een nieuw ras is bij een veredelaar dan gaan wij dit ras eerst testen met 1 vak en als we dan tot de conclusie komen dat dit echt een verbetering is voor een bepaalde kleur of kleurcombinatie dan willen deze kleur steeds meer gaan vervangen. Het is een onzeker proces, omdat de Gerbera in de winter anders reageert op temperatuurverschillen, terwijl het veredelingsproces in de zomer pas van start gaat. Veredeling wordt deels bepaald door herkenning. De Gerbera is de meest eenvoudige en opvallende bloem die er is. Je merkt bijvoorbeeld als je een klein kind vraagt een bloem te tekenen dan tekent het kind 9 van 10 keer een paardenbloem of dus een Gerbera tekent. Dus het is dus een hele herkenbare bloem. Naast de herkenning is de bloem ook groots in de boeketten van bydecorum. De Gerbera bepaald daardoor vaak de sfeer in het boeket. Terugkomend op het – vrij eenvoudige - veredelingsproces van een Gerbera. Je houdt namelijk een jonge bloem tegen een rijpe bloem aan met de koppen tegen elkaar. Als toelichting op dit proces is de Gerbera een van de weinige bloemen die is eerst vrouwelijk en daarna pas mannelijk wordt. Eerst heeft een Gerbera stampers en daarna krijgt deze pas ringen met meeldraden. Deze meeldraden is ook ‘het gele’ in de kern van de bloem. Als het stuifmeel van deze meeldraden aanbrengt op de stampers van een jonge bloem (het vrouwtje) dan komt er zaad vrij. Dat is net als een Paardenbloem.. je krijgt dan allemaal van die pluisjes. Een Gerbera is dus net een hele grote paardenbloem. De tweede stap in het proces de Gerbera te veredelen is afwachten. Onze kweker wacht 8 weken en zaait oogst van de vrijgekomen pluisjes. Als je die zaadjes weer opnieuw zaait krijg je allemaal verschillende kleuren Gerbera’s. Eigenlijk zoals kruisbestuiving in het wild werkt. Uit de verschillende soorten moet onze kweker er misschien duizend weggooien en blijft er één soort over waar zij mee verder kunnen. Deze nieuwe Gerberasoort kun je op dezelfde wijze vermeerderen, waardoor een nieuw Gerbera-ras ontstaat. Nadat de Gerberaplant is gepoot en bloemen gaat geven moeten de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn, zoals deze ook voor mensen gelden. Gerbera’s houden namelijk van veel zon en groeien naar de zon toe (of eerder groeien ze van het donker af). Ook water is een directe behoefte van de Gerbera. Als de omstandigheden optimaal blijven geeft de Gerberaplant gemiddeld drie tot vijf bloemen. De afgelopen maanden zijn alle kwekers bezig geweest met een teeltwissel. Dit proces vindt standaard plaats in de zomer omdat de Gerberaplant in de zomer sneller groeit dan in de winter. Daarbij komt dat er in de zomer meer aanbod zit dus dan kun je meer planten eruit halen. Als we in de winter gaan wisselen dan duurt het vrij lang voordat een plant überhaupt bloemen geeft. 


By Decorum koop je met zekerheid

Icon Icon Gratis verzending
Icon Icon Vers van de kweker
Icon Icon 100% versgarantie
Icon Icon Uitstekend beoordeeld

Bestel altijd 100% vers bij de kweker

Maak kennis met Decorum! Met meer dan 55 kwekers en ervaring sinds 1999 zijn wij de grootste en oudste kwekersorganisatie van Europa. Al sinds de vorige eeuw maken wij ons hard voor onze kernwaarden: kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Dit vind je dan ook terug in alle bloemen en planten van onze eigen Nederlandse kwekers.

Zo maken we potten van gerecycled plastic, gebruiken we hernieuwbare energie om onze kassen te verwarmen, investeren we continu in innovaties om de wereld duurzamer te maken, herbruiken we zelfs water en zijn onze bloemen en planten echt alleen van de allerbeste kwaliteit. 
 
Lees ons verhaal
Betaalmogelijkheid Betaalmogelijkheid Betaalmogelijkheid Betaalmogelijkheid Betaalmogelijkheid
Chat via WhatsApp Chat
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.