- De mooiste bloemen en planten zijn Decorum - Te verkrijgen bij de bloemist, het tuincentrum en nu ook online -
Home Onze kwekers Dirkjan & Laurens
Dirkjan-&-Laurens

Jac Oudijk Gerbera & Zn
By Decorum

Familiebedrijf met ruim 45 jaar ervaring 

Jac Oudijk is een echte specialist op het gebied van Germini's. Een Germini is het kleine zusje van de Gerbera en één van de meest verkochte bloemsoorten. De bloem van de Germini is iets kleiner dan die van de Gerbera. Maar net zoals een Gerbera is de Germini beschikbaar in heel veel verschillende vorlijke kleuren! Met een ervaring van ruim 45 jaar zorgen Dirk-Jan en Laurens ervoor dat er een prachtige Germini met een hoge kwaliteit bij de consument in huis komt. Met het assortiment van Jac Oudijk is het ook niet mis, want ze hebben een assortiment van wel 65 verschillende soorten Germini’s, dagelijks vers beschikbaar. Om te bepalen welke rassen wij gaan vervangen en welke rassen blijven, zijn we afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is de plant waaraan de Gerberabloem bloeit na 3 jaar aan vervanging toe. We kijken naar welke rassen wij willen vervangen en welke rassen er op dat moment beschikbaar zijn. Daarna zoeken we uit of dit bepaalde Gerbera-ras een verbetering is op het ras dat we hadden. Is deze Gerberasoort een verbetering, dan zetten we eerst een klein deel neer en zo niet dan blijven wij toch op het oude ras omdat wij en onze klanten hiermee vertrouwd zijn. we weten hoe het soort reageert op neventeelt. Het leuke aan de Germini is dat de beschikbaarheid in heel veel verschillende soorten en maten. Dat is zo omdat de veredeling ervan best wel eenvoudig is. Op het veredelingsproces van de Germini komen we direct terug. Verschillende soorten en maten van gerbera vind je terug in alle boetten. Zo is het eerste verschil een Gerbera en een Mini-Gerbera. De Mini Gerbera noemen wij Germini en wordt kleiner gekweekt. Daarnaast zijn Gerbera’s in verschillende vormen te verkrijgen: Germini Spiders, Bolgerbera’s en platte Gerbera’s zijn hierin het meest vertegenwoordigt.
  JoGrow - Decorum kweker

 

Germini van Jac Oudijk

Benieuwd naar het complete aanbod boeketten van Flowers by Decorum? Je vindt ze hier allemaal!


Germini is een kindeenvoudige bloem

Terugkomend op het – vrij eenvoudige - veredelingsproces van een Germini. Je houdt namelijk een jonge bloem tegen een rijpe bloem aan met de koppen tegen elkaar. Als toelichting op dit proces is de Germini een van de weinige bloemen die is eerst vrouwelijk en daarna pas mannelijk wordt. Eerst heeft een Germini stampers en daarna krijgt deze pas ringen met meeldraden. Deze meeldraden is ook ‘het gele’ in de kern van de bloem. Als het stuifmeel van deze meeldraden aanbrengt op de stampers van een jonge bloem (het vrouwtje) dan komt er zaad vrij. Dat is net als een Paardenbloem.. je krijgt dan allemaal van die pluisjes. Een Germini is dus net een hele grote paardenbloem. De tweede stap in het proces de Germini te veredelen is afwachten. Onze kweker wacht 8 weken en zaait oogst van de vrijgekomen pluisjes. Als je die zaadjes weer opnieuw zaait krijg je allemaal verschillende kleuren Germini's. Eigenlijk zoals kruisbestuiving in het wild werkt. Uit de verschillende soorten moet onze kweker er misschien duizend weggooien en blijft er één soort over waar zij mee verder kunnen. Deze nieuwe Gerberasoort kun je op dezelfde wijze vermeerderen, waardoor een nieuw Germini-ras ontstaat. Als er een nieuw ras is bij een veredelaar dan gaan wij dit ras eerst testen met 1 vak en als we dan tot de conclusie komen dat dit echt een verbetering is voor een bepaalde kleur of kleurcombinatie dan willen deze kleur steeds meer gaan vervangen. Het is een onzeker proces, omdat de Germini in de winter anders reageert op temperatuurverschillen, terwijl het veredelingsproces in de zomer pas van start gaat. De Germini is de meest eenvoudige en opvallende bloem die er is. Je merkt bijvoorbeeld als je een klein kind vraagt een bloem te tekenen dan tekent het kind 9 van 10 keer een paardenbloem of dus een Gerbera tekent. Dus het is dus een hele herkenbare bloem. Naast de herkenning is de bloem ook groots in de boeketten van bydecorum. De Gerbera bepaald daardoor vaak de sfeer in het boeket. Nadat de Gerberaplant is gepoot en bloemen gaat geven moeten de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn, zoals deze ook voor mensen gelden. Gerbera’s houden namelijk van veel zon en groeien naar de zon toe (of eerder groeien ze van het donker af). Ook water is een directe behoefte van de Gerbera. Als de omstandigheden optimaal blijven geeft de Gerberaplant gemiddeld drie tot vijf bloemen.


By Decorum koop je met zekerheid

Icon Icon Gratis verzending
Icon Icon Vers van de kweker
Icon Icon 100% versgarantie
Icon Icon Uitstekend beoordeeld

Bestel altijd 100% vers bij de kweker

Maak kennis met Decorum! Met meer dan 55 kwekers en ervaring sinds 1999 zijn wij de grootste en oudste kwekersorganisatie van Europa. Al sinds de vorige eeuw maken wij ons hard voor onze kernwaarden: kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Dit vind je dan ook terug in alle bloemen en planten van onze eigen Nederlandse kwekers.

Zo maken we potten van gerecycled plastic, gebruiken we hernieuwbare energie om onze kassen te verwarmen, investeren we continu in innovaties om de wereld duurzamer te maken, herbruiken we zelfs water en zijn onze bloemen en planten echt alleen van de allerbeste kwaliteit. 
 
Lees ons verhaal
Betaalmogelijkheid Betaalmogelijkheid Betaalmogelijkheid Betaalmogelijkheid Betaalmogelijkheid
Chat via WhatsApp Chat
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.